(ВІДЕО) «Яблука» на мільйони. У схованках рейсового автобуса виявили контрабандні гаджети

НАЗАД
01 липня 2024 14:56

Понад 120 айфонів незаконно перевозив водій автобуса, який може стати першим в Україні фігурантом справи про товарну контрабанду.

Сьогодні у пункт пропуску «Краківець» на в’їзд в Україну прибув рейсовий автобус з Німеччини, за кермом якого знаходився 34-річний громадянин України. Маючи оперативну інформацію щодо можливого незаконного переміщення товарів через кордон, прикордонники Львівського загону ініціювали проведення поглибленої перевірки автобуса. В результаті, спільна прикордонно-митна оглядова група виявила в ніші підлоги салону та під пасажирським сидінням приховані від контролю смартфони Apple. Усього зі сховків правоохоронці дістали 124 шт. IPhone 15 Pro та IPhone 15 Pro Max.

Приховані недешеві гаджети вилучили співробітники митниці. Суму оцінки знайдених девайсів визначить експертиза. На адресу БЕБ прикордонники направили повідомлення про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 201-3 «Контрабанда товарів» ККУ.

Зауважимо, що кримінальна відповідальність за контрабанду товарів настає відсьогодні.

Нагадаємо, що 9 грудня 2023 року Верховна Рада України на своєму засідання ухвалила Закон України № 3513-IX «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України щодо криміналізації контрабанди товарів». Відсьогодні, 01 липня 2024 року, відповідно до цього Закону набирає чинності стаття 201-3 «Контрабанда товарів» Кримінального кодексу України.

Тому, контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів (крім підакцизних товарів та електричної енергії), вчинена у значному розмірі, – карається штрафом від десяти тисяч до двадцяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, іншими словами – від 170 тис. грн до 425 тис. грн.

Контрабанда товарів, вчинена за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду, або службовою особою з використанням службового становища, або у великому розмірі, – карається штрафом від пʼятдесяти тисяч до сімдесяти пʼяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 тис. грн до 1 млн 275 тис. грн) або позбавленням волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

А контрабанда товарів, вчинена організованою групою, карається позбавленням волі на строк від 7 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Контрабанда товарів вважається вчиненою у значному розмірі, якщо загальна вартість предметів контрабанди в пʼять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (7 570 000 грн і більше), у великому розмірі – якщо загальна вартість предметів контрабанди у десять тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (15 140 000 грн і більше).

Зворотної дії в часі зазначена норма не має. Відповідно до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування зазначеного кримінального правопорушення здійснюють детективи органів Бюро економічної безпеки України.

 

Коментує Світлана Бурда – прессекретарка Львівського прикордонного загону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси